16 decembrie 2014

Prima iesire la schi din sezon, pe ploaie, în Cehia

*deschidere de sezon in Špindlerův Mlýn

Destinația: Cehia - Špindlerův Mlýn si Černá Hora;
Perioada: 13.12 - 14.12.2014;
Echipa: Monica si Stefan.

Vineri sunt cu nervii întinsi la maxim si n-am chef să plec. Mai bine stau si recuperez din treburile de birou. Cam asa gândeam pe la prânz. Vineri seara însă încerc să-mi revin si ne uităm la vremea din zonele de schi mai apropiate. Stefan făcuse deja niste research în timpul zilei. Hai totusi să plecăm. Găsim pe net o stațiune în Cehia unde ar fi cică toate pârtiile deschise, cam la 400km distanță de Berlin. Hai să deschidem sezonul!

Dormim foarte puțin si la 5 si ceva reusim să ne trezim. Până terminăm cu micul dejun si cu bagajele se apropie de ora 7. Pornim nerăbdători la drum, dar speranța de a schia începe să se cam năruie cu cât ne apropiem de stațiune. Nici strop de zăpadă. Ploaie si iar ploaie. Or fi rămas de anul trecut datele de pe site? Tot ce e posibil. Mai avem cam 20 km până la destinație si se vede parcă în zare un praf de zăpadă. S-o schia sau nu? Ajungem în Špindlerův Mlýn pe la 12 si ne dăm seama că situația nu e prea bună. Câteva instalații de transport pe cablu sunt deschise, dar plouă. Fâsiile de zăpadă existente sunt total neatrăgătoare. Nu, chiar nu merită să luăm skipass pentru azi. Ne plimbăm prin zonă si încercăm pârtiile mâine dimineață la prima oră, când se anunță o zi mai bună. Stațiunea e drăguță. Cred că e chiar atrăgătoare în sezon, cu zăpadă multă si soare. Oprirea la centrul de informare turistică ne dă planul peste cap. Cică mâine va fi si mai rău. Dar primim informația de bază: există o stațiune destul de aproape, cea mai înaltă din zonă, unde temperaturile sunt mai scăzute si se schiază cât de cât. Ok, deci mâine mergem în Černá Hora si azi mai pierdem vremea pe aici.

Drumeția o cam excludem că nu vedem plăcere în a merge pe ploaie, ceață si mocirlă. Salvarea este o mică alergare, chiar dacă Stefan nu are la el echipamentul si va trebui să se descurce în suprapantaloni. Parcăm masina într-un camping de la marginea stațiunii si pornim fără mare tragere. Si ca să fie chinul mai mare alergarea începe cu un deal.
Ajungem si la baza uneia dintre pârtiile de schi care arată mult mai bine pe întuneric. Au organizat un concert la bază. Atmosfera e plăcută, chiar si pe ploaie. Oprim la un vin fiert si apoi ne continuăm scurta alergare până în camping. Spre final începe să-mi vină cheful de tras si alerg cu plăcere pe deal. Nu-mi vine să mă mai opresc, dar Stefan nu prea mai are chef si nu insist. Am păcălit cât de cât ziua asta. Să vedem mâine daca iese ceva. Dormim în masină si de dimineață ponim spre Černá Hora.

Duminica ne întâmpină cu aceeasi ploaie enervantă. Aceeasi situație si în noua stațiune aflata cam la 40km depărtare, dar o pârtie e deschisă si decidem să încercăm. Cică sus e ceva mai bine. Zăpada e fleoscăită, însă schiurile alunecă destul de bine. Si nu sunt pietre pe pârtie. Am schiat de multe ori în condiții mai rele. Cea mai enervantă este ploaia, chiar dacă în vârf încearcă să se transforme în ninsoare (nu prea-i iese).


Imi place mult la schi, dar pe asemenea condiții nu pot fi super entuziasmată. O singură pârtie, destul de scurtă si de usoară, pe ceață si totul apos...nu e chiar varianta ideală. După câteva coborâri mă satur si Stefan face două ture fără mine cât astept la un vin fiert la baza pârtiei. Dar să nu lenevesc prea mult. Mă repun pe schiuri si mai facem împreună câteva coborâri în partea de sus care-i mai ok. Pe la 3 mă decid că e suficient pentru mine. Am schiat câteva ore bune, am simțit arsura din muschi. Mă retrag si il astept pe Stefan să se mai dea fără mine încă 2-3 ture. Mi-a intrat udătura parcă si în oase. Bine măcar că n-am luat trânte că ar fi trebuit să ne storcem hainele după.


*la baza pârtiei din Černá Hora

*Černá Hora

Si cum ar fi trebuit să arate zona de schi, dacă ar fi fost zăpadă si soare. 


N-am avut noi noroc de vreme bună, dar tot am schiat. Până la urmă ne-am făcut damblaua. Miscare, aer curat, munte si o nouă destinație descoperită. Poate mai dăm o fugă într-un weekend pe aici, dar când or veni ninsorile mai serioase. Cred că ar fi o destinație bună pentru obisnuit pe schiuri de tură. Există si o legătură între Cerna Hora si Pec pod Sněžkou. Mai multe detalii aici. Totusi e destul de lung drumul pentru un weekend.


*Campingul în care am am dormit în masină era ok, băi curate (pentru dus plăteai separat), prețuri decente, câteva bucătării comune si sală de mese, automat de cafea: www.kemp-spindl.cz/en/

Scurta alergare de sâmbătă seară:


Înregistrarea lui Stefan de duminică, la schi:




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu